8.11.2016 Indieplace

BIDissä keskusteltiin sisältömarkkinoinnin etiikasta – voiko bloggaajan mielipiteen ostaa?

Bloggers’ Inspiration Dayn paneelissa keskusteltiin sisältömarkkinoinnin etiikasta. Keskustelemassa olivat Suomen kuvalehden mediabloggaaja ja JSN:n toinen varapuheenjohtaja Pasi Kivioja, bloggaaja Emmi Nuorgam ja Blogirinki Median toimitusjohtaja Laura Hakanen, keskustelua johti Ronja Salmi.

bid_2016_bruno-74

Ensimmäisenä väitteenä paneelissa keskusteltiin siitä, onko sisältömarkkinointi piilomainontaa. Panelistit olivat yksimielisiä siitä, että sisältömarkkinoinnin erottaa piilomainnonnasta oikein ja selkeästi tehdyt yhteistyömerkinnät.

  • Piilomainontaa käsittelee laki ja se koskee kaikkia bloggaajia.
  • Jos bloggaaja kirjoittaa journalistin ohjeisiin sitoutuneessa mediatalossa, silloin myös ne ohjeet koskevat.
  • Julkisen sanan neuvostossa piilomainontaa käsitellään siitä näkökulmasta, että erottuuko mainonta lukijalle muusta sisällöstä.

–Yrityksen oman viestin läpi saaminen tapahtuu nykymaailmassa yhä enemmän tarinallistamisen kautta, tehdään niin kiinnostavaa sisältöä, että kuluttaja ryhtyy sitä seuraamaan. Pohjimmiltaan kyse on silti mainostamisesta ja markkinoinnista, toteaa Pasi Kivioja.

– Jos sisältömarkkinointi on piilomainontaa, niin silloin se kampanja ei ole erityisen onnistunut. Oikein ja laadukkaasti tehty sisältömarkkinointi ei ole piilomainontaa, kommentoi Emmi Nuorgam.

Voiko somevaikuttajan mielipiteen ostaa?

Sisältömarkkinointikampanjoihin lähdetään mukaan vapaaehtoisesti. Onnistuneessa kampanjassa bloggaaja voi aidosti allekirjoittaa tuotteen tai palvelun hyödyt. Mutta voiko vaikuttajan mielipiteen ostaa?

– Jos on tehnyt mielettömän duunin saadakseen seuraajia omalle kanavalleen, niin miksi sitten lähtisi jostain rahasummasta sitä vaarantamaan ja puhumaan asioita joita ei oikeasti tarkoita. Onnistuneessa kampanjassa bloggaaja voi allekirjoittaa asiakkaan viestin rehellisesti, silloin mielipide voi tuntua maksetulta, mutta kyllä kaikki lähtee siitä vapaaehtoisuudesta, Laura Hakanen korostaa.

– Mainostaja voi ostaa aiheen, ei mielipidettä. Minä tuotan sisällön siitä näkökulmasta, josta sen itse koen ja siitä näkökulmasta, mistä ajattelen sen kiinnostavan lukijoita, kertoo Emmi Nuorgam.

bid_2016_bruno-75

Voiko yhteistyöpostauksessa olla rehellisesti kriittinen?

Parhaimmillaan sisältömarkkinointi on rehellistä ja avointa. Sekä sisältömarkkinoinnin tuottajan että lukijan tulee kuitenkin muistaa, että yhteistyö on aina tehty mainostajaa hyödyttämään.

– Rehellinen sisältö palvelee myös markkinoijaa kaikista parhaiten. Sisällöntuottajan rehellinen mielipide herättää keskustelua ja se on mainostajalle tietysti tosi positiivista, Emmi toteaa.

– Ja miksi joku bloggaaja tai sisällöntuottaja lähtisi sellaiseen kampanjaan mukaan, johon lähtökohtaisesti suhtautuu tosi kriittisesti tai haluaa sanoa siitä vain negatiivisia asioita, hän jatkaa.

– Vaikka olisi kirjoittanut mielestään kriittisesti aiheesta, josta mainostaja on maksanut, niin se pelaa aina sen mainostajan pussiin. Vaikka se olisi kriittistä, niin se jollain tapaa aina hyödyttää mainostajaa, Pasi Kivioja muistuttaa.

Panelistit totesivat nykyisen lainsäädännön olevan riittävää. Uusien ohjeistuksien sijaan toivottiin sisällöntekijöiden omaa perehtymistä sisältömarkkinointiin ja sen ohjeistuksiin sekä medialukutaitoa kuluttajilta.