7.11.2016 Indieplace

BIDissä monipuolinen lavaohjelma – eettisestä pohdinnasta kirjoitusvinkkeihin

 

bid_2016_bruno-30

Bloggers’ Inspiration Dayn juonsi kirjailija, yrittäjä ja tv-persoona Ronja Salmi. BID-tapahtuman aluksi Ronja Salmi kertoi tulevasta kirjastaan 10 tarinaa kirjoittamisesta ja tarjosi kulijoille hyviä vinkkejä oman kirjoittamisen kehittämiseen.

Ronjan vinkit kirjoittamisen kehittämiseen:

  • Jokaisella on oma tapansa kirjoittaa, löydä oma tapasi.
  • Mieti miten ja missä olosuhteissa kirjoitat parhaiten.
  • Älä editoi samaan aikaan kuin kirjoitat, kirjoita ensin ja editoi sitten.
  • Ei kannata miettiä osaako vaan tehdä.
  • Ole rohkea ja mene eteen päin, vaikka vähän pelottaisi.

 

Kun somettamisesta tulee työ?

bid_2016_bruno-55

Uino-Aino, Nakit ja mutsi –blogin Päivi Sappinen ja UKKO.fin markkinointipäällikkö Olli Kopakkala keskustelivat Ronja Salmen johdolla siitä millaista on olla ammattibloggaaja.

Uino ja Päivi muistuttivat keskutelussa, että kenestäkään ei tule ammattibloggaaja yhdessä yössä vaan ammattisomettajilla on takanaan pitkä ura.

Lähipiiri ei aina pidä bloggaamista oikeana työnä. Uino kertoi olevansa iloinen siitä, että oma kumppani on pysynyt samana blogiuran alusta asti ja ymmärtää, että jugurttien kuvaaminen parvekkeella on ihan oikea työ. Päivi kertoi, että haasteita tulee varsinkin hinnoittelun suhteen. Puolitutut saattavat olettaa, että töitä voi tehdä ilmaiseksi ja ei nähdä kuinka paljon työtä esimerkiksi somekanavien päivittämisessä on.

bid_2016_bruno-56

Bloggaajan ja sisällöntuottajan tulot muodostuvat pienistä puroista. Jossain kohtaa matkalla ammattilaiseksi on mietittävä, miten hoitaa paperityöt. Yrityksen perustaminen tuntuu monesti pelotavalta ja ennakkoverot ja muut ahdistavat. UKKO.fin markkinointipäällikkö Olli Kopakkala kertoi miten heidän palvelunsa voi auttaa matkalla yrittäjäksi.

Panelistit antoivat muutaman vinkin ammattilaisuutta pohtivalle:

  • Pohdi onko bloggaaminen/yrittäminen varmasti sun juttu!
  • Päätöksen teko vaatii rohkeutta! Jos olet varma kohdasta yksi, niin uskalla yrittää!
  • Markkinointi ja hinnoittelu. Laske tarkaan kuinka paljon haluat rahaa tilille ja minkä verran silloin pitää laskuttaa.
  • Ole ylpeä omasta osaamisestasi ja ammatistasi.

bid_2016_bruno-43

Bloggaaja brändin keulakuvana

bid_2016_bruno-18

Pupulandia-blogin Jenni Rotonen kertoi Ronja Salmen haastattelussa yhteistyöstään Vero Modan kanssa. Keulakuvaksi pääseminen on monen bloggaajan unelma, pitkään blogia tehnyt Jenni on ollut yhteistyöstä innoissaan.

Jo pitkään Vero Modan kanssa yhteistyötä tehnyt Jenni pyydettiin viime keväänä juhlamalliston kasvoksi.

bid_2016_bruno-70

Tämän tyyppinen yhteistyö oli uutta ja etenkin Jenniä viehätti se, että hän taviksena pääsee kasvoksi tällaiseen. Syksyn kuvauksiin mennessä hän katsoi itseään väsyneenä lentokentän peilistä ja mietti:

”Tämä finninaamainen silmäpussi kolmekymppinen ihan tosissaanko – tämänkö ne haluaa?”

Kampanja on ollut hieno osoitus siitä, että tavallisetkin ihmiset voivat päästä tällaiseen ja ammattilaisen kuvissa kuka tahansa voi näyttää hyvältä.

Voiko somevaikuttajan mielipiteen ostaa?

bid_2016_bruno-74

Päivän viimeisessä paneelissa keskusteltiin sisältömarkkinoinnin etiikasta. Keskustelemassa olivat Pasi Kivioja, Julkisen sanan neuvoston toinen varapuheenjohtaja, mediabloggaaja Suomen Kuvalehdessä ja viestintäyrittäjä. Emmi Nuorgam, bloggaaja ja viestinnän ammattilainen, joka on käynyt läpi monta somekohua Anttilan sukupuolittuneesta lelumarkkinoinnista Atrian lihatila-vierailuun. Laura Hakanen, Blogirinki Median toimitusjohtaja ja vaikuttajamarkkinoinnin osaaja, joka on ollut aktiviisesti mukana kehittämässä alan toimintamalleja.

bid_2016_bruno-75

Paneelissa sanottua:

”Laadukas sisältömarkkinointi ei ole piilomainontaa.” – Emmi Nuorgam

”Piilomainontaa säätelee laki ja laki koskee kaikkia, myös bloggaajia.”- Pasi Kivioja

Voiko somevaikuttajan mielipiteen ostaa?

”Jos on tehnyt kovan duunin saadakseen omat seuraajat, niin en usko että kukaan haluaa vaarantaa sitä työtä myymällä mielipiteensä.” – Laura Hakanen

”Minä tuotan sisällön siitä näkökulmasta mitä minä ajattelen ja mitä luulen että myös lukijoita kiinnostaa.” – Emmi Nuorgam

”Miksi lähteä mukaan kampanjaan, johon jo lähtökohtaisesti suhtautuu kriittisesti.” – Emmi Nuorgam

”Vaikka olisi omasta mielestään kirjoittanut kriittisesti, niin se kuitenkin aina pelaa sen mainostajan pussiin, tämä olisi hyvä muistaa.” – Pasi Kivioja

Panelistit eivät kaivanneet alalle lisää ohjeistuksia tai sääntöjä. Sen sijaan peräänkuulutettiin hyvää medialukutaitoa.